Менорка, Испания. Менорка - атракции. Почивки в Испания

Почивка в Испания - дълго разработенатуристическа дестинация. Европейски услуги, високи стандарти на обслужване на клиентите, много исторически и природни забележителности, очарователен цвят привличат много туристи в тази страна. Но в Испания има място, което все още не е известно от много руски туристи. Нарича се остров Менорка. Административно той принадлежи към Балеарския архипелаг. Вероятно вече сте посетили запалената Ибиса, където забавно царува всяка вечер? Или в Майорка, където останалите са много разнообразни - от оживения Магалуф до тихата Санта Понса. Но Менорка, въпреки близостта си до тези острови, успя да запази уникалността си. За нейните плажове, хотели и най-светлите забележителности ще разкажем в тази статия.

Менорка на Испания

Местоположение и география

Менорка (Испания) - вторият по големина островАрхипелаг. Името тя получила от близката й съсед Майорка (Менорка, Менорка означава "по-малко"). Но все пак определено е по-голям от Ибиса и доста малка форма. Остров очертания прилича на бумеранг хвърлен от тюркоаз шир на Средиземно море. В архипелага той е най-североизточно. Островът - 694 квадратни километра, а в тази сравнително малка част от земята е удобно, тъй като много интересни атракции, които можете да се говори за тях в продължение на часове. Но планините в Менорка (за разлика от Майорка с хълма Трамонтана) не са. Най-високата точка - на хълма с амбициозната заглавието на Монте Торо - е само на 357 м височина. На северния бряг на остров стръмен, има много камъче и пясъчни плажове. В южната част на морето попадат "сезонни" (изпълнени с дъждове) реки. В сухите делти има интересни плажове с уникален микроклимат. Северните и южните части се различават едно от друго и от растителния свят.

Времето в Менорка

Климатът

Островът е в обхватаКлимат. Това е горещо лято. Температурата на въздуха обикновено варира между +27 - +29 градуса. Зимата е без сняг. Колоната на термометъра рядко пада под марката при +15. Плажният сезон започва през април. Можете да плувате удобно до края на октомври. Но през август времето в Менорка може да стане мътен, със силни, но краткосрочни душове. Но през зимата островът минава през "мъртъв сезон". Въпреки комфортната (в сравнение с пукащата руска студ) температура, силните и вятър ветрове на Местрал и Тръмунтана ударят тук и бурята бушува в морето.

Екскурзии в Минорка

Как да стигнем там?

От Русия до острова не летят редовни полети. Целогодишно само самолети "Аерофлот" се движат по маршрута Москва-Барселона. От столицата Каталония до Менорка може да се стигне по въздух (местни авиокомпании) или по море. Удобни фериботи отпътуват и от Валенсия. Но през туристическия сезон шансовете за достигане на Менорка са значително увеличени. На фантастичен остров чартърните полети излитат. Екскурзиите до Менорка са много популярни. В крайна сметка цената на обиколката включва директно пътуване с въздушен транспорт, трансфер до място за почивка, хотелско настаняване, храна и застраховка (визата се заплаща отделно). Независимите туристи - и повечето от тях - стигат до острова през Палма де Майорка или Ибиса. Този метод не е безопасен, тъй като свързващите полети понякога включват непредвидени проблеми. Как да направим остров Менорка по-достъпен за отдих? Турове от Санкт Петербург ще ви помогнат с това. От втората половина на юни, всяка седмица (в неделя) от града на Нева, чартърните полети тръгват за чудотворния остров в Балеарския архипелаг. Тази обиколка трае 15 дни, а туристите се настаняват в хотели от две до четири звезди.

Хотели в Менорка

Хотели с нисък ръст

За разлика от Майорка и още повече от Ибиса, къдетосезон ябълка няма къде да падне, няма да намерите шумни тълпи в курортите на остров Менорка. Хотели тук са малки - не повече от три етажа. Това е стриктно изискване на местното законодателство, забраняващо изграждането на високи сгради, за да не се нарушава ландшафтната идентичност на Менорка. По същите правила не е позволено покриването на покрива с неестетична шистичка или метална пластмаса, но само с плочки. Стените на къщите често са боядисани в бяло. Така курортите в Менорка нямат огромни небостъргачи. Но това не означава, че там няма ексклузивни хотели. Повече от половината от хотелския фонд Menorca са апартаменти. И сред хотели 3-4-звезден преобладават. За опитни клиенти, можем да препоръчаме Insotel Punta Prima Resort в Пунта Прима, хотел Sol Gavilanes в Кала Галдана и хотел Morvedra Nou в Ciudadela. И Alcaufar Vell в Сейнт Луис се намира в имението на 14-ти век.

История на острова

Всеки има мегалитен комплексСтоунхендж в Англия. Знаете ли, че в Менорка има повече от 1500 такива паметника на древната забравена цивилизация? Учените вярват, че островът е обитаван от неизвестни племена преди второто хилядолетие преди Христа. Мегалитната цивилизация е била свързана с културни връзки с финикийците, с нурийците от остров Сардиния и с минойците от Крит. В цяла Менорка "странни" могили, кули и структури от каменни блокове са разпръснати, чийто произход и дестинация все още е загадка за учените. Древният Рим включи острова в провинцията на империята. Оттогава тук са запазени павирани пътища. Във времена на съживяване, Менорка остана дълго време за последното препятствие на арабското завоевание. Тя била пленена от краля на Арагон през 13 век. В новата история на Менорка (Испания) от дълго време е в притежание на Британската корона. Това обяснява присъствието в днешната столица на остров Маоне, голям брой типични английски къщи от тъмна тухла.

Менорка атракции

Градове на остров Менорка (Испания)

Картата ни показва, че в тази областБалеарският архипелаг има само два повече или по-малко големи града. Това е Махон и Сиудедела. Вторият град, извисяващ се на недостъпен плаж в северозапад, отдавна е столица на острова. Но през 18 век, когато Менорка е била заловен от британците, тя е загубила първостепенно значение. Завоевателите бяха привлечени от много удобния природен залив на Махон, който се простира на пет километра. Те преместиха столицата в този град. Махон не може да се похвали с древни сгради. През 1535 г. пиратите на турската Барбароса разрушават града до основите му. В старата столица на Сиудедела времето изглеждаше замръзнало. Древните църкви са в съседство с дворците във венециански стил. Бившето величие на града прилича на резиденция на епископа. Центърът на острова с най-високата точка на Монте Торо е забавна смесица от ландшафти на Шотландия със зелените си ливади и каменна пустиня.

Почивки в Испания

Менорка: природни забележителности

През 1993 г. ЮНЕСКО обявява островаприроден и културен резерват. Сега около половината от територията й е защитена, защитена зона. Правителството желае да види, че Менорка не губи своята идентичност. Например островът отдавна се нарича "Земята на каменните хребети". И тези граници, създадени от селяни, разкопани по време на оран камъни, все още украсяват ландшафта. Туристите тук са доста малки - всъщност хотелската база на острова е малка (само 40 хиляди места). Наистина вашата почивка тук може да се нарече елитарна. Очарователната природа на Менорка е плод на влиянието на средиземноморската дишаща топлина и студения Атлантик. Недалеч от Cala en Porta е комплекс от уникални естествени пещери, отворени за посетители. Между другото, много десетки километри от плажове с камъчета и пясъчни плажове правят този остров неустоим.

Рай за любителите на древността

Но основното богатство на остров Менорка -Забележителностите, които хората са оставили след обитаване на територията си в праисторически времена. Мегалитни паметници буквално разпръснати из острова. Те могат да бъдат разделени на няколко вида. "Talaia" или "Talaiot" - купчина камъни, като могили и кръгли кули. Там са "клевета", наречен така поради факта, че те приличат на формата на лодка, обърната отдолу нагоре. Учените вярват, че те служат като гробници на жителите на бронзовата епоха. Накрая Tauli - загадъчна кула, в състав, както знаете, без цимент, но само от здравото фиксиране на огромни Т-образни блокове. До края на назначаването на тези сгради не е проучен. Смята се, че Tauli служи като място за саможертва, от някои menorkskimi долмени. Най-голямата купа на мегалитни паметници на културата са съсредоточени в град Торе ден Galmés и Талят де Dalt, която е на 4 километра от Махон. Археолози откриха голямо селище тук Talaiot, което е съществувало от 5000 до 1400 години преди новата ера.

Паметници на Менорка от древността и средновековието

Възрастта на древния Рим тръгва на остров Менорка(Испания), монументалната пътя, водещ към платото на Дядо Коледа Agueda, където сега се издига замъкът със същото име и параклиса на Св Агата. От тази височина (над 200 метра над морското равнище) гледката на пътешественика отваря удивителни гледки. Мемоари от късна античност са запазени в Fornas de Torello и San Bow. Това са църкви от 5-ти век, украсени с красиви римски мозайки. В старата столица Ciutadella забележително църква Iglesia Catedral де Менорка, построен в стила на каталонски готически. В Махон можете да посетите бароковата църква и манастира Свети Франциск. Също така препоръчваме да посетите панаира в село Alayor - тук те правят най-добрите сирена на острова. Ако е възможно, е необходимо "да завладее върха" Монте Торо, коронован от августинския манастир на XVII век.

Плажовете в Менорка

плажове

Тук са най-добрите места за плуванеделта от изсъхналите реки. Те се наричат ​​"kaya" тук. Най-популярните плажове в Менорка са Кая Галдана и Кая Анна. Те са леко наклонен пясъчен плаж, изграден от малки хотели. Любителите на уединението ще бъдат привлечени от уединени заливи на северния край на острова. Вярно е, че можете да стигнете там само с лодка или да слезете от висок бряг, показвайки уменията на планинската дива коза. Южна Менорка, където в околностите на курорта Сан Бок, простиращ се на три километра пясъчни дюни, нудистите се възхищаваха. И общо взето, на острова има повече от сто и двадесет плажа - повече, отколкото в комбинираната Майорка и Ибиса.

Кога да дойдете там и какво да донесете с Менорка?

Както вече споменахме, зимата със студени порививетровете и постоянните бури на острова - мъртвия сезон. Ето защо, през лятото местните жители се опитват да ходят през цялата година. Остров Менорка (Испания) е даден под егидата на Йоан Кръстител. Феста де Сан Жоан, празнувано в края на юни, е най-важният празник. На този ден по улиците на градовете се появяват облечени в черно-бели ездачи на панделки, украсени с панделки. Ездачите демонстрират уменията си, а публиката пие местната марка Ginebra и коктейл Червило (джин и лимонада). В края на август островът маркира Ecuin-Fiesta (празник на коне). Опитни ездачи в национални дрехи подреждат истинско представление - хале. В памет на останалите, освен обичайните сувенири, е необходимо да се закупят амаркове. Това са традиционни сандали, изработени от фин велур. Стилът им е известен още във времето на древния Рим. В други региони на Испания тези обувки се наричат ​​меноркини - сандалите са се превърнали в истинска визитна картичка на острова.

Свързани новини